Kunnen PVC-leidingen de waterkwaliteit beïnvloeden?

PVC is een kunststof die in heel wat toepassingen wordt gebruikt. De chloor in dit materiaal zit vast en wordt niet door het water opgenomen. De PVC-materialen die gebruikt worden voor het transport van leidingwater zijn trouwens uitvoerig getest om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste stoffen vrijkomen. Dat is niet het geval voor de PVC-leidingen die gebruikt worden voor de afvoer van afvalwater of voor andere toepassingen in de bouw, en die u ook in doe-het-zelf-zaken vindt. Die leidingen mogen niet gebruikt worden voor het transport van drinkwater in uw woning.

Wist je dat…

Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt ongeveer 120 liter per persoon per dag. Wanneer we naar onze aardbol kijken, lijkt daar geen probleem mee te zijn. Een luchtfoto van onze ‘blauwe planeet’ toont immers dat de meerderheid van de aardoppervlakte bedekt is met water. Spijtig genoeg gaat het daarbij niet altijd om drinkwater. Het grootste deel is zout, vervuild of onbereikbaar. Daarom is het goed om verstandig om te springen met ons waterverbruik. Op die manier spaart u niet alleen het milieu maar het is ook goed voor uw portemonnee.

Waterbesparende tips voor de badkamer

– Kies voor een toilet met spaartoets op de doorspoelbak.
– Laat de kraan niet lopen terwijl u uw handen wast of uw tanden poetst.
– Neem liever een douche. Zo gebruikt u gemiddeld 60 liter water, in een bad gaat 120 tot 150 liter water.
– Een douche met een thermostatische mengkraan en/of een spaardouchekop is extra zuinig.
– Hou de afstand tussen waterverwarmer en kraan zo kort mogelijk. Zo heeft u sneller warm water en gaat er minder water nutteloos verloren.

Hoe water en energie besparen

Regenwater-recuperatie is één van de meest voor de hand liggende waterbesparende thema’s (dit water kan perfect gebruikt worden voor WC-spoeling, wasmachine, tuinbesproeiing, schoonmaak en wasbeurt auto). Om over zuiver, kleur-en reukloos regenwater te kunnen beschikken, moet het nog voor het opgeslagen wordt in een tank, grondig gefilterd worden.